KURS DLA NAUCZYCIELI GASTRONOMICZNYCH PRZEDMIOTÓW ZAWODOWYCH
ERASMUS+ 2021 – 2027

Nowa edycja programu Erasmus+ VET wymaga od akredytowanych szkół realizacji mobilności edukacyjnych uczniów oraz mobilności edukacyjnych nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Kursy dla nauczycieli przedmiotów zawodowych mają za zadanie poszerzyć ich wiedzę i kompetencje zawodowe.
Kursy dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych mają na celu wzbogacić ich wiedzę i umiejętności zawodowe m.in. o zapoznanie się z kuchnią innych krajów europejskich, w tym np. ze zdrową śródziemnomorską kuchnią hiszpańską.

Kurs trwa 2 tygodnie (w tym 10 dni szkoleniowych) lub 1 tydzień (5 dni szkoleniowych).

Kurs prowadzony jest w profesjonalnym ośrodku szkoleniowym w Walencji, o ponad 25-letnim doświadczeniu, który dysponuje nowoczesnymi salami do nauki gotowania, cukiernictwa, laboratorium do przyrządzania dań kuchni molekularnej wraz z całym potrzebnym wyposażeniem.

Kursy mogą obejmować różnorakie moduły tematyczne (w zależności od ilości osób zainteresowanych), w tym:

Moduł 1 - Wprowadzenie do kuchni hiszpańskiej:

– Podstawowe techniki kulinarne i metodygotowania
– Zupy, kremy i sosy
– Przetwory na zimno: przekąski, sałatki i jajka
– Ryż i makaron
– Smaki morza
– Mięso
– Podstawowe desery w cateringu

Moduł 4 – Typowe smaki hiszpańskie:

– Gastronomia regionu Walencji
– Gastronomia regionu La Mancha
– Gastronomia Madrytu
– Gastronomia kraju Basków

Moduł 2 - Zaawansowane gotowanie:

– Sól i wędzenie
– Gotowanie w niskiej temperaturze i próżniowe
– Charakterystyczne dania z ryżu
– Gastronomia molekularna
– Fermentacja
– Popisowe dania deserowe
– Entomofagia: gotowanie z owadami

Moduł 5 - Zdrowe gotowanie:

– Gotowanie wegańskie i wegetariańskie
– Miłośnicy sałatek: sałatki bogate w białko zwierzęce/roślinne, sałatki z owoców morza, sałatki z nasionami i orzechami, sałatki z owocami sezonowymi.
– Pokes: rodzaje gotowania ryżu, solanki i marynaty, różne tekstury.
– Przekąski i koktajle.
– Zdrowe desery.

Moduł 3 - Dieta śródziemnomorska:

– Dieta śródziemnomorska – ogólnie
– Gastronomia regionu Walencji
– Gastronomia regionu Andaluzji
– Gastronomia regionu Katalonii

Moduł 6 - Kurs sommeliera:

– Uprawa winorośli i enologia
– Hiszpańska geografia wina
– Wina z regionu Walencji

12 + 5 =

Dane adresowe

Tel. stacjonarny

22 754 00 00

Tel. obozy młodzieżowe

+48 530 108 101

Tel. VET Erasmus Plus

+48 668 599 537

Znajdź nas w internecie!